Probiyotik Araştırma Grubu

Grup Çalışanları

1. Prof. Dr. İbrahim ÇAKIR
2. Dr. Öğr. Üyesi Furkan AYDIN, Aksaray Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü
3. Dr. Öğr. Üyesi Hamza GÖKTAŞ
4. Dr. Öğr. Üyesi Hayriye SOYTÜRK
5. Öğr. Gör. Dr. Nursel SÖYLEMEZ MİLLİ
6. Dr. Şeyma Betül ENCU

7. Dr. Ayla GENCAN
8. Gıda Yüksek Müh. Yeşim AKTEPE, BAİBÜ LEE Doktora Öğrencisi

Çalışma Konuları

1. Probiyotik ve laktik asit bakterilerinin izolasyonu
2. Maya izolasyonu
3. Bakterilerin ve mayaların tanımlanması
     * MALDI-TOF tanımlama
     * Vitek 2 cihazıyla tanımlama
     * Biyokimyasal Test Kiti ile tanımlama
4. Kültürlerin starter kültür olabilme özelliklerinin belirlenmesi
5. Kültürlerin probiyotik olabilme özelliklerinin belirlenmesi

Devam Eden Projeler


1. “Tip I Ekşi Hamur Mikrobiyotasından Maya ve Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonu, Genetik Karakterizasyonu, Teknolojik ve Probiyotik Özelliklerinin Belirlenmesi ve Ekmek Üretiminde Kullanım Olanaklarının Araştırılması” 15.10.2021-15.10.2024, TÜBİTAK 1001 projesi (121O580)
2. Prof. Dr. Mehmet ÖZTÜRK (BAİBÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü)
     * Giardiasis Projesi
3. Prof. Dr. Ayşe AVCI (Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü)
     * Tarhana Probiyotik Bacillus Projesi

Tamamlanmış Projeler

1. “Piyasada Satılan Endüstriyel Kefirlerin Ev Yapımı Kefir Üretiminde Kullanılabilirliğinin Araştırılması” 14.06.2021-14.03.2022, BAİBU BAP/2021.09.04.1509  
2. “Farklı Gıdalardan İzole Edilmiş Yerel Maya Suşlarının Türler Arası ve Tür İçi Genetik Farklılıkların Ipbs-Retrotranspozon Markörleri ile İncelenmesi ve MALDI-TOF-MS Biotyper Sistemi ile Hızlı ve Kesin Tanısı” 01.09.2019-01.19.2020, TÜBİTAK 1001 projesi (119O164)
3. “Ülkemize Özgü Yoğurt, Peynir Kültürü Geliştirilmesi ve Pilot Ölçekte Üretimi” 15.12.2017-27.10.2021, TÜBİTAK KAMAG projesi (116G024)
4. “Van Otlu Peyniri Mikroflorasının ve Laktik Asit Bakterilerinin MALDI TOF MS yöntemi ile hızlı tanısı’’ 04.2022-21.12.2024, BAİBU BAP/2022.10.01.1569