Bakteriyofaj Araştırma Grubu
Grup Çalışanları
1. Prof. Dr. Esra ACAR SOYKUT
2. Dr. Şeyma Betül ENCU
3. Gıda Yüksek Müh. Aslı YILDIRIM, BAİBÜ LEE Doktora Öğrencisi
Çalışma Konuları
1. Faj izolasyonu
2. Faj tanımlama çalışmaları
* Geçirmeli elektron mikroskobunda görüntüleme için örnek hazırlama
* Konakçı skalasının belirlenmesi
* Protein profillerine göre sınıflama
* DNA izolasyonu
* RFLP
* Faj replikasyon parametreleri
3. Starter kültüre etkili fajların tespiti ve sınıflandırılması
4. Süt ve ürünleri üreten işletmeler için kültür rotasyon programı hazırlanması
5. Danışmanlık
Devam Eden Projeler
1. “Bakteriyofaj-Bakteri Etkileşiminin Yüzey Plazmon Rezonans Sistemi Kullanılarak İzlenmesi ve Sağlanacak Bilgiler Kullanılarak Maksimum Etkinliğe Sahip Bakteriyofaj Preparatlarının Hazırlanması” 15.04.2022-15.04.2024, TÜBİTAK 1001 projesi (221O383)
Tamamlanmış Projeler
1. “Süt ve Süt Ürünlerinde Sorun Yaratan Psikrotrof Pseudomonas fluorescens'e Etkili Bakteriyofajların İzolasyonu, Karakterizasyonu ve Sütteki Antimikrobiyal Etkisinin Saptanması”15.01.2021-15.01.2023, TÜBİTAK 1001 projesi (120O481)
2. “Gıda Kaynaklı Patojen Bakterilere Etkili Bakteriyofajların Sınıflandırılması ve Karakterizasyonu” 01.11.2020-01.11.2021 TÜBİTAK 1002 projesi (120O250)
3. “Listeria monocytogenes' in Bakteriyofajlar ile Biyokontrolü” 10.09.2018-10.03.2021, BAİBU BAP projesi (2018.09.02.1371)
4. “Investigation of the Synergism between Phage-mediated Biocontrol of Bacteria (PHAGOTHERAPY) and Plant Bioactive Antimicrobials (PHYTOTHERAPY): In vitro and in vivo Trials” 2015-2018, TÜBİTAK-MHESR İkili İşbirliği projesi (114Z680)