Disiplinler Arası Biyoteknoloji Anabilim Dalı Çalışma Grubu

   
  Biyoteknoloji, her geçen gün giderek önem kazanan ve hızla gelişmekte olan mikrobiyoloji, moleküler biyoloji, genetik, biyokimya, immünoloji ve hücre biyolojisi bilim alanları, biyolojik teknikler ve mühendislik ilkelerini canlı sistemlere ve bu alanda karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik kullanan çok disiplinli bir bilim dalıdır. Biyolojik süreçlerin aydınlatılması veya faydalı ürünlerin geliştirilmesi amacıyla organizmalar arasında genetik bilgilerin transfer edildiği, sürekli gelişmeye ve yeniliklere açık değerli bir alandır.
 

     Biyoteknolojinin önemi ve etkisi teknolojik gelişmelere paralel olarak dünya çapında başta tıp, eczacılık, tarım, çevre ve gıda olmak üzere pek çok başka alanlarda hissedilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı “On İkinci Kalkınma Planı (2024-2028)”nda belirtildiği üzere; küresel teknoloji eğilimlerinde biyoteknoloji öne çıkmakta ve genetik bilimindeki ilerlemeler sayesinde biyoteknolojik ürün kullanımının yaygınlaşması öngörülmektedir. Ayrıca kamu, üniversite ve özel sektör iş birliği çerçevesinde desteklenecek Ar-Ge çalışmalarının öncelikli alanlarından birinin biyoteknoloji alanında yürütülen çalışmalar olacağı ifade edilmektedir. Bu kalkınma planında belirtildiği üzere Ülkemizde Milli Teknoloji Hamlesinin gerçekleştirilmesine yönelik projelerin yürütülmesi ve ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinin hedeflendiği alanlardan biri de biyoteknolojidir.

     Üniversitemiz Disiplinlerarası Biyoteknoloji Tezli Yüksek Lisans Programında, ilgili bilimlerin farklı disiplinlerinde çalışmalarını sürdüren bilim insanlarının bilimsel birikim, deneyim ve laboratuvar altyapılarını paylaşabilecekleri ortak bir platform oluşturulması ve Ülkemizin hedeflerine hizmet edecek şekilde bilimsel altyapıları güçlü genç araştırmacıların yetiştirilmesine yüksek düzeyde katkı sağlanması hedeflenmiştir.
    
    Disiplinlerarası Biyoteknoloji Anabilim Dalı kuruluş itibariyle 8 profesör, 3 doçent ve 4 doktor öğretim üyesi olmak üzere toplam 15 kişilik bir ekibe sahip olacaktır. Bu ekip içerisinde 6 öğretim üyesi Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi, 6 öğretim üyesi Mühendislik Fakültesi, 1 öğretim üyesi Ziraat Fakültesi, 1 öğretim üyesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve 1 öğretim üyesi Tıp Fakültesi’nde çalışmalarına devam etmekte ve birçok projede yürütücü ve araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

     Üniversitemizde ayrıca altyapısı güçlü ve tam donanıma sahip Bilimsel Endüstriyel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkez (BETUM) ve Yenilikçi Gıda Teknolojileri Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (YENİGIDAM) merkez laboratuvarlar hizmet vermektedir. Bu Merkezler biyoteknoloji alanı ile ilgili ihtiyaç duyulabilecek cihaz altyapısı ve birikimine sahip durumdadır.,ü

     Biyoteknoloji Tezli Yüksek Lisans Programına öğrenci kabulü ve tezli yüksek lisans programı süreci Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine uygun olarak gerçekleştirilecektir.