Deneysel İskemi-Reperfüzyon Modelleri Eğitimi
22-24 Eylül 2025
Koordinatör: Prof.Dr.Ömer BOZDOĞAN
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEHAM)
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bilimsel Endüstriyel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi (BETUM)
İskemi, bir dokudaki kan akışının azalması veya tamamen durması neticesinde, dokuya ulaşan oksijen miktarının düşmesiyle meydana gelen doku zararını tanımlar. İskemiye maruz kalan doku veya organların tekrar kanlanması ve oksijenlenmesi durumu ise reperfüzyon olarak adlandırılır. İskemi döneminin ardından gerçekleşen yeniden kanlanma sürecinde doku veya organlarda ortaya çıkan zarar da reperfüzyon hasarı olarak bilinir. İskemi reperfüzyon hasarı, tüm organ ve sistemler ile ilişkili bir şekilde kapsamlı olarak araştırılmaktadır. Farklı dokulardaki iskemi reperfüzyon hasarının organlar ve sistemler üzerindeki moleküler mekanizmalarının anlaşılmasında ve sağlık alanındaki araştırmaların ilerlemesinde deney hayvanları ile gerçekleştirilen çalışmalar oldukça büyük bir öneme sahiptir. İskemi ve reperfüzyon modelleri, tıp, biyoloji, moleküler biyoloji, genetik, psikoloji, kimya ve eczacılık alanlarındaki birçok araştırmada deney hayvanları üzerinde in vivo, doku veya organ üzerinde in vitro olarak incelenmektedir.
Bu kurstaki amacımız, yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık ve doktora sonrası katılımcılara iskemi reperfüzyon modelleri ile bilimsel yöntem çerçevesinde bir çalışmanın nasıl planlanacağını, bu alanda yapılan araştırmaların nasıl gerçekleştirileceğini, nasıl yapılmasının gerektiğini, in vitro-in vivo modelleri, kardiyak, serebral, böbrek, mesane ve testis iskemi reperfüzyon hayvan modelleri ile klinik çalışmalara ilişkin ve bunların hücresel ve moleküler düzeyde incelenmesi ile multidisipliner ve translasyonel bakış açısı kazandıran tekniklerin teorik ve uygulamalı olarak öğretilerek katılımcılara bütüncül bir perspektif kazandırmaktır.
Bu amaç doğrultusunda, amacımız tıp fakültesi, diş hekimliği, eczacılık, biyoloji, moleküler biyoloji ve genetik, psikoloji, fizik, kimya, mühendislik, fizik tedavi ve rehabilitasyon, hemşirelik bölümlerinde eğitim alan lisansüstü katılımcılara bilimin kapılarını açmak, bilimsel gelişimlerine destek vermek ve nitelikli bilim insanlarının yetişmesine katkı sağlayarak farkındalık yaratmaktır. TÜBİTAK'ın sağladığı desteklerle, çeşitli üniversitelerde eğitim gören ve çalışan lisansüstü katılımcıların bir araya gelmesi mümkün olacaktır. Bu etkinlikte, iskemi-reperfüzyonun fizyolojisi, patofizyolojisi ve mekanizması hem teorik hem de uygulamalı olarak katılımcılara aktarılacaktır. Klinik yaklaşımlar, örnek toplama, hazırlama ve saklama ve bu verilerin istatistiksel hesaplamalarının nasıl yapılacağı konusunda eğitim verilecektir. Hayvan modellerinin oluşturulması, etik, veri toplama, dokuların alınması ve saklanması gibi konular üzerinde durulacaktır.
Etkinlik, katılımcıların aşağıda belirtilen konularda deneyim kazanmasını hedefleyen kapsamlı bir program sunacaktır. İn vivo ve in vitro iskemi reperfüzyon modelleri, klinik yaklaşımlar, analiz teknikleri (moleküler, histolojik, elektrofizyolojik, biyokimyasal yöntemler). Bu program, lisansüstü katılımcıların bilimsel bilgi ve becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Katılımcılar, kullanılan ileri teknikleri öğrenip uygulama fırsatı bulacak ve bu alandaki araştırmalarına daha sağlam bir zemin oluşturabileceklerdir.