06 Nisan 2019 Cumartesi
Proje Adı:
Yoğun Bakım Ünitesinde Uçucu Organik Bileşikler ve Biyoaeresollerin Seviyelerinin Belirlenmesi ve Hava Temizleme Cihazının Hava Kalitesi Üzerinde Etkisinin İncelenmesi
Yürütücü:
Öğr. Gör. Dr. Sanaz LAKESTANI (BETUM)
Araştırmacılar:
Prof. Dr. İbrahim ÇAKIR (Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü)
Dr. Öğr. Üyesi Hasan Tahsin GÖZDAŞ (Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ab. Dalı)
Doç. Dr. İsa YILDIZ (Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ab. Dalı)
Doç. Dr. Abdullah DEMİRHAN (Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ab. Dalı)
Proje Kapsamı:
Bu araştırma Türkiye'de ilk kez yapılmaktadır. Hava kalitesinin izlenmesi hastanede yoğun bakım ünitesi ve izole odası olmak üzere iki ayrı yerde yapılmıştır. Çalışma kapsamında yoğun bakım ünitesi havasında bulunan biyoaerosoller (bakteri ve maya ve küfler) ile uçucu organik bileşikler (UOB) 1 ay boyunca, hava temizleme cihazların eşliğinde izlenmiş ve konsantrasyonları ölçülmüştür. Biyoaerosollerin tanımlanmasında MALDI-TOF Biotyper Sistemi, UOB’lerin tayininde ise TD-GC-MS kullanılmıştır. İç ortamda toplam 4 hafta her gün üç kere ölçüm yapılmıştır.
İç ortamdaki kirletici kaynaklarının tespiti halinde bunların etkilerinin azaltılması ya da ortadan kaldırılmasına yönelik somut adımlar atılabilir. Hastane ortamında çevresel faktörlere bağlı hastane enfeksiyonu ve diğer hastalıkların hava temizleme yoluyla azaltılması ve bu konudaki sağlık harcamalarının ekonomik boyutunu azaltabilecek önlemler sunarak yaygın bir etki yaratacaktır.
Bu çalışmanın sonucunda oluşan veriler ulusal ve uluslararası literatüre önemli bir katkı sağlayacak, ayrıca devamında yapılacak daha geniş ve kapsamlı projeler için önemli bir veri tabanı oluşturacaktır.